
Itt találod a videó szöveges változatát
Már ízelítőt kaptál abból, hogy a táplálkozás milyensége hatással van a várandósságodra, a te és a magzatod egészségére. Így kiemelem, hogy az egész időszakra igaz:
Érdemes szénhidrátban szegény és vitaminokban dús ételeket fogyasztani, vagyis egészséges és kiegyensúlyozott étrendet tartani, élvezettel, és jó körülmények között, kellemes légkörben enni. Tiszteld magad és az étkezésedet, mert ez a jövőtök, életetek meghatározott része.
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, a fogantatás előtt és a várandósság vagy szülés után tilos koplalni, vagy bármilyen divatdiátat tartani. (ez amúgy senkinek nem egészséges)
Nagyon fontos a minőségi ételek fogyasztása, nem intézhető el annyival, hogy különböző terhes vitaminokat szedsz pluszban, de erről a következő leckében fogok részletesen beszélni.
Most arra hívom fel a figyelmedet, amivel elkerülheted, hogy lebetegedj, fertőzésnek tedd ki magad a várandóság alatt. (Itt is mondom, ezek betartása várandósságtól függetlenül szükséges lenne minden ember életében.)
Most felsorolom azt, hogy mire figyelj az ételeid biztonságos elkészítése, tárolása és fogyasztása kapcsán, igazából bármikor, de várandóság alatt különösen is!
Vedd komolyan a kézmosást!
- Mosd meg alaposan a kezedet szappannal és meleg vízzel, élelmiszerekkel való érintkezés előtt, és után is.
- Ha hússal dolgozol, figyelj arra, hogy ne érj közben a szemedhez, szádhoz!
- Hámozás előtt gondosan, folyó vízzel mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket.
- Vécéhasználat és háziállatok ellátása után is figyelj a személyes higiéniára!
Élelmiszerekkel dolgozz mindig figyelmesen!
- Ne vágd meg magad, de ha mégis megtörtént, kezeld le megfelelően, és akár jelezd is orvosodnak, figyeljétek az esetleges fertőzés jeleit!
- Forró, tisztítószeres vízzel mosd el a vágódeszkát, az edényeket, vagy használj mosogatógépet.
- Az ételhulladékot a felületekről azonnal takarítsd vagy töröld fel, dobd ki a hulladékgyűjtőbe.
- Külön vágódeszkát használj a húsokhoz és a zöldségekhez.
Ételek tárolására vonatkozó szabályok:
- A vásárlás és az előkészületek során, valamint készételeknél is tartsátok külön a húsokat, a tenger gyümölcseit és a zöldségeket, gyümölcsöket.
- A hűtőszekrényt rendszeresen mossátok ki forró vízzel, majd töröljétek szárazra.
- Rendszeresen ellenőrizzétek, hogy a hűtőszekrényetekben a hőmérséklet ne haladja meg a 4°-ot, a fagyasztóban a -18°-ot.
(A baktériumok szaporodása szempontjából a veszélyzóna a 4° – 60°.) A felengedésre szánt húst a hűtőben tároljátok. A hűtést igénylő ételeket azonnal tegyétek a hűtőbe vagy fagyasztóba. A 2 óránál hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyott hűtést igénylő élelmiszereket sajnos már nem javasolt fogyasztani. (Nyári hőségben ez akár 1 óra is lehet).
Hogyan főzz, süss, egyél?
- Alaposan főzd meg az ételeket, a megfelelő főzési hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizd.
- A tojást főzd keményre.
- A maradékokat fogyasztás előtt hevítsd legalább 70 fokra, a leveseket forrald fel.
Nem javasolt fogyasztani az alábbi élelmiszereket:
- nyers hús. Ennek minden változata – így a hal is – hordozhat olyan kórokozókat, féregpetéket, amik veszélyesek a várandósra is, de a magzatra még inkább.
- A nem megmosható gyümölcsök és zöldségek a toxoplazmózis veszélyét hordozzák magukban.
Vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, amiket tulajdonképpen hőkezelés nélkül nem igazán lehet teljesen tisztára (földmentesre) mosni, ezek közé tartozik a málna, az eper, de a saláta is nehezen mosható meg, hiszen a kis gödrökben, lukakban, résekben benn maradhat a föld), így ezeket jobb kerülni.
- Nem javasolt fogyasztani a „romlott” ételeket, mint például a kék penészes sajtokat, vagy a camembert-et.
Ne fogyassz
- felpúposodott tetejű konzervet,
- nem pasztőrözött tejet és abból készült termékeket,
- lejárt szavatosságú élelmiszert.
Összefoglalva, az első 12 hétre különösen igaz, hogy olyat ne egyél, amivel magasabb lesz a táplálék által bevitt fertőzés lehetősége, tehát ne fogyassz:
- nyers húst
- lágy sajtokat (Bree, Camamber)
- zöld penészes sajtokat
- érlelt sonkákat
- nyers tojást
- mosatlan, vagy nem jól megmosott zöldséget / gyümölcsöt
Mit tegyél:
- ügyelj a kézmosásra, és a fent megemlített dolgokra (ételekkel való munka, tárolás, sütés-főzés), hogy ne vigyél be a szervezetedbe fertőzést.
Tehát ha alapvetően eddig is figyeltél ezekre, akkor várandósan is tedd ezt, hogy felszabadultan tudd fogadni az étkezés örömeit is, vagyis tulajdonképpen máris kevesebb tiltásban kell gondolkodnod! Hiszen egyszerűen csak arról van szó, hogy nem jó, ha kapsz egy fertőzést, mert az betegséggel jár, szervezeted küzdésével, esetleges gyógyszerszedéssel. Mindig figyelj oda ezekre az élelmiszerbiztonsági szabályokra, hiszen sosem jó ha lebetegedsz!